Ciasto z batatów (bez mąki)

To mój pierwszy eksperyment z batatami i na pewno nie ostatni :) To ciasto różni się od większości innych wypieków nie tylko tym, że jego głównym składnikiem jest wspomniany słodki ziemniak, ale również tym, że nie zawiera w ogóle mąki. Cukru natomiast dodaje się bardzo mało, ponieważ słodki jest i batat, i banan, i suszone owoce. Dzięki dodatkowi rumu, cynamonu i skórki pomarańczowej, ciasto smakuje pysznie i egzotycznie. Naprawdę fajny przepis.
Oczywiście nie ma co się spodziewać wyrośniętego, puszystego placka, skoro nie dodaje się mąki (a tym samym proszku do pieczenia). To wypiek raczej dla amatorów tych bardziej „zbitych”, wilgotnych ciast. I wszystkich, którzy nie boją się nowości ;)
Mnie ciasto najbardziej smakowało z dodatkiem serka waniliowego i szczypty cynamonu.

Zdjęcie - Ciasto z batatów (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CIASTO Z BATATÓW
ok. 650g batatów, obranych i pokrojonych w dużą kostkę,
1 duży banan,
2 łyżki brązowego cukru,
3 duże jajka,
3 łyżki rumu,
2 łyżki soku z cytryny,
skórka starta z 1 cytryny,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki rodzynek,
5 szt. posiekanych suszonych daktyli

Bataty gotować ok. 10-12 minut, aż będą miękkie. Odcedzić, dodać pokrojonego banana i całość ugnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na puree. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy 20 x 20 cm (lub mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Jeśli wbity patyczek nie jest oblepiony surową masą, ciasto jest gotowe.
Ciasto kroić i podawać po ostudzeniu.


(inspiracja: „Kuchnia Dietetyczna” wyd. Parragon, z moimi sporymi zmianami)


Zdjęcie - Ciasto z batatów (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z batatów (bez mąki) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy