Ciasto z Prince Polo
Ciekawe ciasto z dodatkiem wafelków czekoladowych, puszyste i lekkie - doskonałe na letnie wieczory przy herbatce. Polecam
oryginał- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( 2 łyżki odsypać i zastąpić mąką ziemniaczaną)
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami i mąką. Całość wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piekłam w temperaturze 180 C ok 20- 30 minut do tzw suchego patyczka.
- 1 litr schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny +1/4 szklanki wody
- 4 wafelki prince polo classic ( u mnie orzechowe w mlecznej czekoladzie)
- 100 g startej czekolady ( u mnie mleczna)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
poncz
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
- sok z całej cytryny
- dopełnić wodą
- 2 galaretki u mnie rubinowe
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę.
Wafelki obrać z papierków i pokroić na kawałki ale niezbyt małe.
Upieczony biszkopt nasączyć syropem wymieszanym z wodą i cytryną.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodać przestudzoną żelatynę . Wymieszać delikatnie z pokrojonymi wafelkami i brzoskwiniami. Ciasto wylać na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki.
Następnie przygotować galaretkę.
Zgotować wodę wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego
Wydrukuj przepis