Ciasto z Prince Polo

Ciasto z Prince Polo

Zdjęcie - Ciasto z Prince Polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciekawe ciasto z dodatkiem wafelków czekoladowych, puszyste i lekkie - doskonałe na letnie wieczory przy herbatce. Polecam 

oryginał
  • 4 jajka 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( 2 łyżki odsypać i zastąpić mąką ziemniaczaną)

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu wymieszać delikatnie z żółtkami i mąką. Całość wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia. 

 Piekłam w temperaturze 180 C ok 20- 30 minut do tzw suchego patyczka.

  • 1 litr schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny  +1/4 szklanki wody
  • 4 wafelki prince polo classic ( u mnie orzechowe w mlecznej czekoladzie)
  • 100 g startej czekolady ( u mnie mleczna)
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

poncz

  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń 
  • sok z całej cytryny 
  • dopełnić wodą 
  • 2 galaretki u mnie  rubinowe

 Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. 

Wafelki obrać z papierków i pokroić na kawałki ale niezbyt małe.

Upieczony biszkopt nasączyć syropem wymieszanym z wodą i cytryną. 

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodać przestudzoną żelatynę . Wymieszać delikatnie z pokrojonymi wafelkami i brzoskwiniami. Ciasto wylać na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. 

Następnie przygotować galaretkę. 

Zgotować wodę wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto z Prince Polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z Prince Polo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów