Sernik czekoladowy warstwowy „mokka”
Dwuwarstwowy sernik czekoladowy „mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! Mój sernik miał większą część masy czekoladowej i bardzo wyraźny czekoladowy smak, ponieważ dodałam tylko gorzkiej czekolady ale dla osób preferujących lżejsze smaki można połączyć po połowie czekoladę gorzką i mleczną. Smakuje nieziemsko… głęboki smak czekolady z aromatyczną kawą, do tego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)! Gorąco polecam!
Sernik czekoladowy – składniki:Spód:
- 1,5 szklanki zmielonych ciastek Oreo /1,5 opakowania 154 g/
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa:
- 2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu-opcjonalnie
- 900 g serka kremowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki wanilii
- 4 jajka
- 340 g czekolady
Polewa:
- 100 g czekolady
- 3 łyżki masła
- Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji
1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien mieć bok około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką.
2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą wodą i cynamonem, odstawić. Czekoladę – ja użyłam gorzkiej ale można zmieszać po połowie gorzką i mleczną – rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia.
3. W dużej misce zmiksować serek, cukier, wanilię i mąkę na jednolitą masę. Dodawać po trochu roztrzepane lekko jajka.
4. Podzielić masę na pół – u mnie masy nie są równe;) – i do jednej części dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę a do drugiej kawę zmieszaną z cynamonem.
5. Na spód wylać najpierw warstwę czekoladową, a na to warstwę kawową. Tortownicę, zabezpieczoną folią, wstawić do większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię i zostawić na kratce na 10 minut. Delikatnie nożem oddzielić brzegi ciasta od formy i zostawić do dalszego studzenia cały czas w tortownicy. Zimne ciasto włożyć do lodówki na noc. I dopiero następnego dnia zdjąć obręcz z tortownicy.
6.Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia a następnie polać ciasto. Udekorować dowolnie np. startą na tarce czekoladą.
Smacznego
Źródło: www.tasteofhome.com