Ciasto brzoskwiniowe
240 g mąki pszennej
150 g cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g/110 ml mleka
łyżeczka pasty wanilii
1 jajko
85 g jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany
65 g oleju
skórka starta z 1/2 cytryny
2-3 brzoskwinie
cukier gruby do posypania ciasta
W dwóch oddzielnych miskach wymieszać ze sobą składniki suche i składniki mokre.
Następnie dolać płyn do suchych składników i dokładnie wymieszać.
Wylać masę do formy - ja użyłam okrągłej o średnicy 21 cm. Na wierzchu ułożyłam ćwiartki brzoskwini. Wierzch posypałam grubym cukrem trzcinowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 60 minut.
To wszystko. Genialnie proste i genialnie smaczne.