Letnia szarlotka z miętą na kruchym cieście.

Szarlotka to smak mojego dzieciństwa. Zawsze na delikatnym, kruchym cieście, pachnąca cynamonem i wanilią, obowiązkowo jeszcze ciepła. Taką ją pamiętam i taką lubię. Kojarzy mi się jednak z jesienią i zimnymi porami roku.

Postanowiłam więc upiec jej letnią wersję, z miętą i jak się okazało był to strzał w samo sedno. Szarlotka wyszła obłędna, wspaniale krucha, wręcz rozpływała się w ustach. Mięta nadała jej wyjątkowego smaku, lekkości i świeżości, której tak często szukamy letnią porą.

Przepis na samo ciasto jest przepisem uniwersalnym, idealnie nadaje się do tart, serników, wypieków z różnymi owocami i do wszystkiego, co tylko przyjdzie nam do głowy, ale szarlotkę z miętą polecam!

Zdjęcie - Letnia szarlotka z miętą na kruchym cieście. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (ok 450g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 250g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • ok 1kg kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszam z cukrem pudrem i solą w misce robota. Dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i mieszam do częściowego połączenia się składników.
  • Następnie dodaję żółtka i szybko wyrabiam. Tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaję 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i ponawiam wyrabianie.
  • Gotowe ciasto schładzam w lodówce przez 1 godzinę.
  • Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję posiekaną miętę i mieszam. Raczek nie dosładzam, ponieważ w cieście jest sporo cukru. Skrapiam sokiem z cytryny, by owoce nie ściemniały.
  • Schłodzone dzielę na dwie części i rozwałkowuję na wymiar blachy do pieczenia (25x30cm)
  • Blaszkę natłuszczam lub wykładam papierem do pieczenia.
  • Wykładam pierwszy placek ciasta, nakłuwam widelcem, smaruję rozmąconym białkiem i oprószam mąką (zapobiega to nasiąkaniu sokiem owocowym ciasta, a w efekcie powstania zakalca). Na niego starte jabłka z miętą. Przykrywam drugim plackiem ciasta i również nakłuwam widelcem.
  • Piekę 45 minut w temperaturze 190°C, na jasnozłoty kolor.
  • Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.

Smacznego!

Zdjęcie - Letnia szarlotka z miętą na kruchym cieście. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka w kratę
3

Szarlotka w kratę

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Kakaowe ciasto z kokosem i jabłkami
16

Kakaowe ciasto z kokosem i jab…

evenka evenka
Arabeska

Ciasto malinowy król
1

Ciasto malinowy król

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kinder country
2

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cappuccino z cytrynową pianką
2

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto puszek
2

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu