Letnia szarlotka z miętą na kruchym cieście.
Szarlotka to smak mojego dzieciństwa. Zawsze na delikatnym, kruchym cieście, pachnąca cynamonem i wanilią, obowiązkowo jeszcze ciepła. Taką ją pamiętam i taką lubię. Kojarzy mi się jednak z jesienią i zimnymi porami roku.
Postanowiłam więc upiec jej letnią wersję, z miętą i jak się okazało był to strzał w samo sedno. Szarlotka wyszła obłędna, wspaniale krucha, wręcz rozpływała się w ustach. Mięta nadała jej wyjątkowego smaku, lekkości i świeżości, której tak często szukamy letnią porą.
Przepis na samo ciasto jest przepisem uniwersalnym, idealnie nadaje się do tart, serników, wypieków z różnymi owocami i do wszystkiego, co tylko przyjdzie nam do głowy, ale szarlotkę z miętą polecam!
Składniki:
- 3 szklanki mąki (ok 450g)
- 1 szklanka cukru pudru (150g)
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
- ok 1kg kwaskowych jabłek
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę mieszam z cukrem pudrem i solą w misce robota. Dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i mieszam do częściowego połączenia się składników.
- Następnie dodaję żółtka i szybko wyrabiam. Tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaję 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i ponawiam wyrabianie.
- Gotowe ciasto schładzam w lodówce przez 1 godzinę.
- Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję posiekaną miętę i mieszam. Raczek nie dosładzam, ponieważ w cieście jest sporo cukru. Skrapiam sokiem z cytryny, by owoce nie ściemniały.
- Schłodzone dzielę na dwie części i rozwałkowuję na wymiar blachy do pieczenia (25x30cm)
- Blaszkę natłuszczam lub wykładam papierem do pieczenia.
- Wykładam pierwszy placek ciasta, nakłuwam widelcem, smaruję rozmąconym białkiem i oprószam mąką (zapobiega to nasiąkaniu sokiem owocowym ciasta, a w efekcie powstania zakalca). Na niego starte jabłka z miętą. Przykrywam drugim plackiem ciasta i również nakłuwam widelcem.
- Piekę 45 minut w temperaturze 190°C, na jasnozłoty kolor.
- Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Smacznego!