Migdałowe ciasteczka z dziką różą

Migdałowe ciasteczka z dziką różą

Do czego można użyć tartą dziką różę? Podobno do wielu rzeczy. Ja wybrałam ciastka. Są bardzo delikatne, chrupiąco migdałowe o różanym  smaku. Bardzo łatwe w przygotowaniu, pomimo, że się trochę lepią ale wystarczy podsypać odrobiną mąki i jest ok. Jedynym problemem może okazać się dzika róża ale jeszcze kwitnie więc zdążycie:)

Zdjęcie - Migdałowe ciasteczka z dziką różą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 50 g tartej dzikiej róży
  • cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i wyrobić, następnie wsypać  sól, mąkę, migdały i na końcu tartą różę. Dokładnie wyrobić, zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać foremką ciastka. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów