Zmiksuj ciastka i orzechy. Dodaj masło i wymieszaj. Masą wyłóż dół tortownicy dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową...
Zacznę od babki budyniowej, bo zasmakowała mi bardzo, a poza tym zaskakuje prostotą wykonania. Raptem kilka składników, ubić białka, resztę utrzeć, i hop - do piekarnika. Rośnie pięknie, pachnie obłędnie. Smakuje wspaniale - cudownie śmietankowa, bardzo delikatna, nie sucha. Przez dodatek budyni smakuje po prostu wyjątkowo. U mnie polana słodką czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć.
Pyszna ,czekoladowa babka (bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocy) to jedyny wypiek, który udało mi się przygotować, .no cóż...może w przyszłym roku nadrobię zaległości i będę mogła poszaleć nieco w mojej kuchni
Mocno czekoladowe, swoim smakiem i konsystencją przypominają brownie, przyjemnie chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie i lekko ciągnące w środku. Dodatek świeżej mięty, sprawia, że ciasteczka, mimo że czekoladowe, nie są absolutnie przesłodzone. Są idealne, przyjemnie odświeżające! Ze szklanką mleka- pycha:)
Bardzo kruchy, z delikatną masą z jogurtu i białej czekolady, z chrupiącymi migdałami. Inny od mazurków, które zdarzyło mi się upiec do tej pory, ale równie smaczny :)
Sernik z nerkowców, to ciasto do którego przekonywałam się przez jakiś czas, szczerze nie wiedziałam czego się spodziewać. Ciasto kiedyś wpadło mi w „ręce” na blogu Jadłonomia.com i szczerze nie odpuszczała mi myśl o tym, że muszę go zrobić. Czemu, nie wiem ..
Moje ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako deser na proszonym obiedzie, czy też na świętach i urodzinach. Jednak wierzchnią warstwę najlepiej położyć na ciasto, tuż przed podaniem. Ciasto czekoladowe jest bardzo delikatne i nie powinno za bardzo nasiąknąć od śmietanki. Jaka by to okazja nie była, ten deser zagwarantuje efekt wow wśród twoich gości!
Dzisiejszy bochenek (a właściwie wielki bochen liczący kilkanaście cm wysokości) jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Tak po prawdzie to sytuuje się gdzieś pomiędzy tradycyjnym pieczywem a puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Posmakował mi na tyle, że piekłam go trzy razy pod rząd.
Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych Szkocji wiele lat temu. Małe ciasteczka, choć powinny mieć kształt kwadratowy, mi zdecydowanie lepiej wychodzą w okrągłe. Bardzo łatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić.
Przepadam za wypiekami z dodatkiem wiórków kokosowych, właściwie prawie zawsze je dodaję ;) Dlatego te ciastka, których bazę stanowią wiórki należą do grona moich ulubieńców.
Tort jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… :-)
Zachwycający. Zamiast cukru jest syrop z daktyli, dzięki czemu mam mniejsze wyrzuty sumienia podczas podbierania kawałka za kawałkiem. A dla jeszcze większej zdrowotności mamy w cieście olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto korzystać z niego w kuchni.