Chleb z kakao (z maszyny)

Chleb z kakao (z maszyny)
Zdjęcie - Chleb z kakao (z maszyny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam dużą słabość do słodkawych chlebów. Publikowałam Wam już wersje czekoladowe (na ciemnej i białej czekoladzie), ale także chleb bananowy czy miodowy. Tym razem padło na dodatek kakao.
Dzisiejszy bochenek (a właściwie wielki bochen liczący kilkanaście cm wysokości) jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Tak po prawdzie to sytuuje się gdzieś pomiędzy tradycyjnym pieczywem a puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Posmakował mi na tyle, że piekłam go trzy razy pod rząd. Mocno go Wam polecam! PS Smakuje znakomicie nie tylko ze słodkimi dodatkami :)


Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mleka, w temp. pokojowej
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 650 g mąki chlebowej, typ 480
  • 5 pełnych łyżek słodkiego kakao
  • 1 mała łyżeczka/mała miarka drożdży instant

Składniki umieścić w formie w wyżej podanej kolejności. Ustawić maszynę na program podstawowy, waga 1000 g, najniższy stopień przyrumienia skórki (choć można wybrać wyższy). Po ostatnim mieszaniu wyjąć mieszadła, lekko formując chleb. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy i studzić na kratce.

Zdjęcie - Chleb z kakao (z maszyny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów