Słodka focaccia z orzechami

Słodka focaccia z orzechami

Zdjęcie - Słodka focaccia z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako, że chlebem zajmuję się od jakiegoś czasu, to właśnie on znajduje się najczęściej na moim stole, gdy zapraszam gości. Czasem, gdy mam bardzo dużo czasu, próbuję zaimponować przybyłym podaniem tartine bread, ale znacznie częściej tego czasu nie mam . Wtedy na stół wpada focaccia, a goście zdają się być równie zadowoleni.

Czasem podaję focaccię prosto z piekarnika, jedynie z dodatkami, które dosłownie „wciskam” w chlebowe ciasto. Niekiedy focaccię bez dodatków smaruję na przykład kozim serem i dekoruję karmelizowanym burakiem (to mój ostatni faworyt). A moim pomysłem na chlebowy deser jest słodka focaccia, na przykład z orzechami. Dokładnie taką chcę wam dzisiaj przedstawić.

Zdjęcie - Słodka focaccia z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodka focaccia to taka zabawa z klasyką, do której zawsze zachęcam. Bo przecież w kuchni chodzi o eksperymenty smakami!

Przepis dołączam do kwietniowej listy „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez Wisłę:

Zdjęcie - Słodka focaccia z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodka focaccia z orzechami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40 g miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • garść orzechów włoskich

Instrukcja:

  1. Pomieszaj ze sobą mąkę, sól, cukier i drożdże.
  2. Dodaj oliwę i miód i zacznij zagniatać ciasto rękami.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę i dalej zagniataj.
  4. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję, a po jej osiągnięciu jeszcze kilka minut.
  5. Ciasto w misce przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład pod kaloryferem) na ok. 1,5 h.
  6. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i rozwałkuj na cienki placek.
  8. Ciasto umieść w wyłożonym papierem do pieczenia, prostokątnym, żaroodpornym naczyniu.
  9. W ciasto powbijaj orzechy włoskie w ok. 2 centymetrowej odległości od siebie. Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem materiałowej szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wstaw naczynie z ciastem do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje.
  12. Wyjmij, pokrój i podawaj jeszcze lekko ciepłe.

 

3.1.09

Kategorie przepisów