Pełnoziarniste muffinki chałwowe
Od jakiegoś czasu miałam ochotę upiec muffinki chałwowe - zwłaszcza że pasta tahini już dość długo stojąca w lodówce zdecydowanie się tego domagała. I oto są;) Oczywiście pełnoziarniste, jak to u mnie bywa. Wyszły naprawdę smaczne. Niespecjalnie słodkie, ale za to mocno chałwowe, więc polecam je wszystkim miłośnikom tego smakołyku. Są sycące i idealne na śniadanie, świetnie smakują np. posmarowane domową galaretką wiśniową. I, jak to muffinki, bardzo prosto je przygotować, więc zachęcam do wypróbowania przepisu w wolnej chwili.
Pełnoziarniste muffinki chałwowe
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200g tahini
- 50g brązowego cukru
+ do posypania
- 2 jajka
- 225ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200g chałwy waniliowej,
pokrojonej na małe kawałki
1) W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2) W dużej misce utrzeć tahini z cukrem na lekką masę.
3) Wbić jajka, po każdym miksując.
4) Dodać mleko i esencję waniliową, wymieszać.
5) Wsypać suche składniki i krótko zmiksować.
6) Wmieszać 2/3 chałwy.
7) Przełożyć ciasto, najlepiej za pomocą łyżki do lodów,
do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami.
8) Na wierzchu ułożyć resztę kawałków chałwy,
lekko je wciskając, i posypać je cukrem.
9) Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 18-20 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 320 kcal