Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców

Sernik z nerkowców, to ciasto do którego przekonywałam się przez jakiś czas, szczerze nie wiedziałam czego się spodziewać. Ciasto kiedyś wpadło mi w „ręce” na blogu Jadłonomia.com i szczerze nie odpuszczała mi myśl o tym, że muszę go zrobić. Czemu, nie wiem .. Ale zrobiłam za pierwszym razem masa wyszła ok, ale spód zdecydowanie za twardy, ciągnący się. Pozmieniałam, porozmawiałam z innym blogerkami i powstała myśl, żeby go zrobić wspólnie – aczkolwiek – na odległość.


Z mojego sernika z wyglądu powstał mazurek, żeby zaskoczyć rodzinę ;)


Zdjęcie - Sernik z nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sernik z nerkowców (z bloga Jadłonomia  z moimi zmianami )

Masa :

  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z limonki
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Orzechy przesypać do miski zalać wodą i zostawić na całą noc. Rano wodę odlać, nerkowce przełożyć do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami.  Sprawdzić smak, można zawsze dodać więcej soku lub cukru.


ciasto z bloga wielkiapetyt.blogspot.com przygotować wg przepisu.


Foremkę wykleić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i piec wg przepisu. Wyjąć przestudzić, wyłożyć masę na wierzch, odstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, wyjąć na godzinę przed podaniem, udekorować.

Kategorie przepisów