Babka czekoladowo-migdałowa
Po długiej nieobecności, spowodowanej nawałem pracy zawodowej i brakiem wolnego czasu, zdecydowałam jednak wprowadzić do moich zakamarków nieco świątecznego akcentu.
Pyszna ,czekoladowa babka (bez której nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocy) to jedyny wypiek, który udało mi się przygotować, .no cóż...może w przyszłym roku nadrobię zaległości i będę mogła poszaleć nieco w mojej kuchni
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 50 g drobno pokrojonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
polewa: 150 g białej czekolady 150 g słodkiej śmietanki 30%
oraz: czekoladowe jajka i kolorowe cukierki do dekoracji
Wykonanie:
-Pokruszoną czekoladę , masło i kakao rozpuścić w kąpieli wodnej. -Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. -Dodać aromat, mleko , mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały. -Wymieszać składniki i przelać do niewielkiej ,wysmarowanej masłem foremki na babkę .
-Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C -Lekko przestudzone ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę kuchenną.
-Kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i połączyć z połamaną czekoladą. -Gotową polewę lekko przestudzić i polać nią zimne ciasto.
-Wierzch udekorować ozdobnymi cukierkami i czekoladowymi jajkami.