. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami. Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...
Delikatne, mięciutkie, puszyste, pachnące, po prostu najlepsze!:) Najlepsze, domowe bułki do hamburgerów, jakie jadłam:) Przetestowałam wiele przepisów i zawsze było z nimi coś nie tak. Bułki do hamburgerów z tego przepisu, wychodzą dokładnie takie jakie powinny. Są idealne!
Ze wszystkich chlebów ostatnio wypiekanych ten zachwycił mnie najbardziej. Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypominał chleb, który pamiętam z dzieciństwa. Chleb, który potrafiliśmy zjeść cały - tak po prostu odrywając kawałek, po kawałku..
I w ten oto sposób powstały bardzo smaczne krakersy domowej roboty. W sam raz do pochrupania przy filmie albo przy spotkaniu ze znajomymi. Dzięki Pajdzie mają fajny, ziołowo-cebulowy smak, dość wyczuwalny, ale nie nazbyt dominujący. Ich dodatkową zaletą jest także to, że długo zachowują świeżość.
Dziś na Smakowitym blogu smakowite precelki przygotowane z wykorzystaniem Smakowitego smalczyku roślinnego. (...) Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i aromatem ziół i prażonej cebulki. A w składzie żadnych konserwantów i cholesterolu! To doskonały składnik wytrawnych wypieków.
Od dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie.
Babeczki były gęste, zbite, mocno czekoladowe, właściwie smakowały jak gorzka czekolada. Fasoli nie wyczuwało się w ogóle. Były bardzo, bardzo smaczne.
Wiele wskazuje na to, że upiekę ją niedługo kolejny raz- na Wielkanoc. Bo jest szybka w przygotowaniu, naprawdę pyszna, bardzo wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Wszystko to za sprawą dużej ilości ricotty, delikatnego włoskiego serka.
Można by porównać go do tortu kokosowego, gdzie zamiast placków biszkoptowych mamy kokosanki. Sama masa, którą są te placki przełożone, to klasyczny maślany krem, który głównie dzięki uczciwej dawce spirytusu daje się spokojnie zjeść ;) Całość to coś właśnie dla fanów klasycznych tortów z maślaną masą.
W ostatnim czasie na wielu blogach, szczególnie amerykańskich panuje cofetti cake. To biszkopt w kolorowe kropeczki, uzyskane przez wsypanie do niego przed pieczeniem kolorowej posypki cukierniczej. Mimo, że u nas na zdjęciach nie jest to bardzo widoczne efekt by świetny.
Pyszne wyszły te krakersy. Kruchutkie, aromatyczne, w piekarniku fajnie puchną, tak jak chlebki pita. Uwaga: uzależniające. Wiadomo, do czego najlepsze ;)
Ogon bobra to typowy kanadyjski przysmak, sprzedawany na ulicach tak, jak u nas gofry. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i ma podłużny kształt, przypominający ogon bobra – stąd oczywiście nazwa. Pierwszy raz o ogonie bobra usłyszałam ładnych parę lat temu , od przyjaciółki, która
Bardzo prosty przepis na pyszne, drożdżowe bułeczki. Wystarczy zmiksować składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem formować drożdżówki. Moje są z marmoladą (i jedna z nutellą), te z oryginalnego przepisu były nadziewane orzechowym farszem. Polecam !