Prosty i bardzo smaczny, zwykły chleb pszenny na drożdżach wzbogacony otrębami. O średnio wilgotnym miąszu z nieregularnymi dziurami. Czarnuszka narzuca mu specyficzny aromat, który nam jednak bardzo smakuje. Polecam.
Coś dla wielbicieli masy krówkowej. Ciemne ciasto ucierane, przełożone pysznym kremem o smaku kajmakowym tworzy naprawdę smakowite połączenie. Dla wyjątkowych łasuchów polecam oryginalną wersję, w której do kremu dodaje się jeszcze pokruszone bezy, choć jak dla mnie to już trochę za dużo słodyczy w jednym cieście ;-)
Dzisiaj polecam Waszej uwadze pyszne, kruche ciasteczka z makiem o smaku waniliowym. Wiem, że niektórzy nie przepadają za makiem, ja sama też niekoniecznie ale muszę przyznać że w tych ciasteczkach w ogóle mi nie przeszkadzał. Ciastka są przepyszne, pachną niesamowicie i błyskawicznie znikają.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Ciasteczka cą mocno czekoladowe, umiarkowanie słodkie, chrupiące na wierzchu, mięciutkie w środku. Do tego są bardzo urocze przez małe spękania, które tworzą się na ciasteczkach w trakcie pieczenia.
Co tu dużo mówić – smakował bosko. To jeden z najsmaczniejszych i najbardziej kremowych serników, jakie jadłam. Jest w ścisłej czołówce. A co najważniejsze, solenizant również rozpływa się w zachwytach ;)
Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową.
Kruche faworki z dodatkiem mąki krupczatki. Do pochrupania na ostatki. Tak kruche i delikatne, że należy sięgąć po nie z ostrożnością, coby się nie połamały. Cieniutkie oraz mocno napowietrzone - takie dostaniesz tylko z domowej cukierni :)
Placek a la kasztanowy to prl-owski pomysł z tej samej półki co marcepan z ziemniaków. :) W składzie nie ma oczywiście żadnego puree z kasztanów, które wtedy było totalnie nieosiągalne, jest za to... poczciwa fasola. Upiekłam to ciasto z czystej ciekawości. I naprawdę nie jest złe :)
Dlaczego mega dietetyczny sernik? Bo zrobiłam go bez dodatku tłuszczu, białego cukru czy mąki pszennej. Za to jedyne składniki to: chudy twaróg, cukier brzozowy, który chroni przed próchnicą oraz pełne witamin i składników mineralnych zarodki pszenne. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji.
Ciasto to w takiej właśnie postaci przygotowuję tylko raz w roku. Swoim wyglądem przypomina bowiem kwiat mimozy czyli zwiastun wiosny . (...) A ciasto jest bardzo proste i składa się tylko z biszkoptu i kremu. Tym razem wzbogaciłam je dodatkowo o orzeźwiający akcent ananasa.