Cynamonowe zawijaski.
Dzień dziś burzliwy. Szybka kawa, wizyta u lekarza z Młodą, jeszcze szybsze zakupy – banany, ziemniaki i do domu, śniadanie w porze obiadu i ryżowa na rosole w garnku… Pańszczyzna odrobiona, można zaparzyć drugą kawę i spocząć w fotelu, najlepiej z laptopem na kolanach i tak właśnie też robię…Posprząta się samo… (mam taką nadzieję), a już na pewno nie ucieknie…
A skoro już siedzę, podzielę się z Wami pysznymi cynamonkami, które ostatnio upiekłam. Od razu przyznaję, że wszystkie zostały zjedzone w mgnieniu oka, więc gdyby Ktoś chciał się poczęstować, musi upiec swoje. Na szczęście przepis podaję poniżej i zachęcam do spróbowania, bo ani to trudne, ani skomplikowane, ani wybitnie czasochłonne. A smak…. ojj, dawno nie jadłam tak pysznej drożdżówki. Oficjalnie oświadczam, że to mój nowy ulubiony przepis do tego typu wypieków.
Zapraszam po przepis i obejrzenia obrazkowej instrukcji wykonania drożdżówek. Mam nadzieję, że się spodoba.
Składniki na 12 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 7g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 130ml letniego mleka
- 1 jajko i 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- 80g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Do nadzienia:
- 50g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
- drożdże wsypać do letniego mleka, zamieszać i odstawić na10 minut.
- Do rozczynu dodać mąkę, jajko, żółtko, cukier, sól, i wymieszać.
- Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
- Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ciasto powinno być w dość dużej misce).
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.
- Ciasto posmarować 50g rozpuszczonego masła i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
- Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Jak pokazano na zdjęciach poniżej.
- Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
- Układać na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.
- Zdejmować z blachy dopiero po przestudzeniu. Ciepłe mogą się połamać.
- Można polukrować, ale nie jest to konieczne.
Smacznego !