Cynamonowe zawijaski.

Cynamonowe zawijaski.

Dzień dziś burzliwy. Szybka kawa, wizyta u lekarza z Młodą, jeszcze szybsze zakupy – banany, ziemniaki i do domu, śniadanie w porze obiadu i ryżowa na rosole w garnku… Pańszczyzna odrobiona, można zaparzyć drugą kawę i spocząć w fotelu, najlepiej z laptopem na kolanach i tak właśnie też robię…Posprząta się samo… (mam taką nadzieję), a już na pewno nie ucieknie…

A skoro już siedzę, podzielę się z Wami pysznymi cynamonkami, które ostatnio upiekłam. Od razu przyznaję, że wszystkie zostały zjedzone w mgnieniu oka, więc gdyby Ktoś chciał się poczęstować, musi upiec swoje. Na szczęście przepis podaję poniżej i zachęcam do spróbowania, bo ani to trudne, ani skomplikowane, ani wybitnie czasochłonne. A smak…. ojj, dawno nie jadłam tak pysznej drożdżówki. Oficjalnie oświadczam, że to mój nowy ulubiony przepis do tego typu wypieków.

Zapraszam po przepis i obejrzenia obrazkowej instrukcji wykonania drożdżówek. Mam nadzieję, że się spodoba.

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 sztuk:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 7g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 130ml letniego mleka
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 80g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Do nadzienia:

  • 50g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1  łyżka cynamonu

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

  • Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
  • drożdże wsypać do letniego mleka, zamieszać i odstawić na10 minut.
  • Do rozczynu dodać mąkę, jajko, żółtko, cukier, sól, i wymieszać.
  • Dodać rozpuszczone masło i wyrobić gładkie ciasto.
  • Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ciasto powinno być w dość dużej misce).
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt o wymiarach 30x60cm.
  • Ciasto posmarować 50g rozpuszczonego masła i oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
  • Kroić na ukos tworząc kawałki i bokach ok 2cmx7cm. Jak pokazano na zdjęciach poniżej.
  • Każdy kawałek przyciskać drewnianym trzonkiem przez środek do samego dołu, uważając jednocześnie, by nie przeciąć ciasta.
  • Układać na blasze pozostawiając dość duże odstępy, ponieważ drożdżówki sporo urosną.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok 20 minut na złoty kolor.
  • Zdejmować z blachy dopiero po przestudzeniu. Ciepłe mogą się połamać.
  • Można polukrować, ale nie jest to konieczne.

Smacznego !

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cynamonowe zawijaski. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów