Kostka alpejska

Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Coś dla wielbicieli masy krówkowej. Ciemne ciasto ucierane, przełożone pysznym kremem o smaku kajmakowym tworzy naprawdę smakowite połączenie. Dla wyjątkowych łasuchów polecam oryginalną wersję, w której do kremu dodaje się jeszcze pokruszone bezy, choć jak dla mnie to już trochę za dużo słodyczy w jednym cieście ;-)
Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku śmietankowego

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. Masę wylać do formy (23 x 33 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić.

Masa:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 200 g masła śmietankowego
- 1/2 l śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru

Masło ubić na puszystą masę, a następnie porcjami dodawać do niego kajmak i miksować do uzyskania gładkiego kremu.
Cztery łyżki masy odłożyć (wykorzystamy na wierzch ciasta).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć z masą maślano-kajmakową.

Ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą (4 łyżki). Dodatkowo można posypać płatkami migdałowymi.
Zdjęcie - Kostka alpejska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis pochodzi z tego bloga.

Przepisy z tych kategorii

Grillowany schab przekładany wędzonym boczkiem i pomidorami

Grillowany schab przekładany w…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Buraki z curry i mlekiem kokosowym

Buraki z curry i mlekiem kokos…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Muffiny z  bananami

Muffiny z bananami

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Babeczki pomarańczowe z  truskawkami

Babeczki pomarańczowe z trusk…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem

Tarta z ciasta francuskiego z…

Beti Beti
kruche babeczki

Wiosenna zupa z ziemniakami, cukinią i zielonymi szparagami

Wiosenna zupa z ziemniakami, c…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem

Kluski marchewkowe z pietruszk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta ze szparagami na cieście francuskim

Tarta ze szparagami na cieście…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi z duszonym kurczakiem

Szparagi z duszonym kurczakiem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Risotto z botwinką i boczniakami

Risotto z botwinką i boczniaka…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Focaccia rozmarynowa

Focaccia rozmarynowa

A_SE A_SE
Shabbyeat

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit