Tort "mimoza" z ananasem
Ciasto to w takiej właśnie postaci przygotowuję tylko raz w roku. Swoim wyglądem przypomina bowiem kwiat mimozy czyli zwiastun wiosny . Gałązka tego krzewu jest popularnym kwiatem ,który ofiaruje się kobietom w dniu Święta Kobiet we Włoszech. A ciasto jest bardzo proste i składa się tylko z biszkoptu i kremu. Tym razem wzbogaciłam je dodatkowo o orzeźwiający akcent ananasa. Tak jak każdy pieczony tort wymaga poświęcenia mu odrobiny czasu . Proponuję również uproszczoną wersję tortu w postaci mini torcików /ZOBACZ/ ,które gościły u mnie w ubiegłym roku.
1 BISZKOPT :/ tortownica o śr. ok. 25 cm/
6 jajek, 100/g cukru, 75 g mąki pszennej, 75 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli
2 KREM :4 żółtka, 500 ml mleka, 100 g cukru, 60 g mąki pszennej/lub skrobi kukurydzianej/, cukier waniliowy /lub laska wanilii/
3 BITA ŚMIETANA:
400 ml śmietany 30%, 80 g cukru pudru
4 Poncz
1/2 szklanki przegotowanej wody,
1/4 szklanki syropu ananasowego /1 łyżka spirytusu/
oraz 300-400 g ananasa z syropu
1 Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Osobno ubić białka. Do ubitych żółtek dodawać partiami ubite białka , szczypte soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, wykonując koliste ruchy z dołu do góry. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę , wyrównać wierzch i delikatnie uderzając: odpowietrzyć. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C.ok.35 min. Wystudzić. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
2 Mleko podgrzać. Żółtka ubić z cukrem . Dodać mąkę , wymieszać. Wlać niewielką ilość ciepłego mleka i połączyć z masą żółtkową. Dodać resztę ale już gorącego mleka ,wanilię i cały czas mieszając podgrzewać , aż krem zgęstnieje. Gładki, gesty krem przełożyć do szklanej miseczki, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia.
3 Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier puder.
Zimny krem cukierniczy delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać ananas dobrze odsączony z syropu i pokrojony w kostkę. Masę wstawić do lodówki aby dobrze stężała.
4
Składniki na poncz dokładnie wymieszać.
Wykończenie tortu: -Biszkopt przekroić na 2 części/ dolna część powinna być nieco grubsza/.Można dodatkowo "wybrać" trochę ciasta ze środka.-Górną część biszkoptu pokroić na malutkie kwadraciki lub rozdrobnić w palcachtworząc grube okruchy. -Spód nasączyć 2/3 przygotowanego ponczu.-Boki posmarować kremem i wierzch tworząc kształt niewielkiej kopuły.- Tort pokryć starannie okruchami ciasta.
-Pozostałym ponczem skropić wierzch.-Ciasto dowolnie ozdobić.