Ciasto kasztanowe

Ciasto kasztanowe

Kasztany jadalne, swieże spożywa się na surowo, są również pieczone, gotowane, w postaci puree, mąki. Doskonałe do wypieków, deserów, także do wypiekania chleba. Kasztany należą do kalorycznych owoców ze względu na dużą zawartość cukrów.

Dzis zapraszam na wyjątkowe  ciasto czekoladowe ze słodkim puree kasztanowym, przysmak, który podaje się na wyjątkowe okazje czy uroczystości. Polecam szczególnie tym, którzy lubią oryginalne desery w połączeniu z czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto kasztanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 360 g gotowego puree z kasztanów
  • 4 jaja
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • skórka z 1 pomarańczy

Do dekoracji:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka golden syrupu
  • 2 granaty
  • kilka całych kasztanów

Zdjęcie - Ciasto kasztanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać zmielone migdały, mąkę i drobno startą skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie zmiksować.
  2. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać razem z puree kasztanowym do ubitej masy, dobrze wymieszać.
  3. Formę tortową /21 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
  6. Zimne ciasto polać roztopioną czekoladą z golden syrup i udekorować owocami granatu oraz kasztanami.

Uwaga !

Puree kasztanowe można przygotować z kasztanów, z 1 kg kasztanów otrzymamy ok. 400-500 g puree.

Kasztany należy naciąć na krzyż i piec w piekarniku w 200 st. C  przez 15 minut lub gotować w dużej ilości wody, po czym usunąć skorupkę wraz ze skórką. Następnie obrane kasztany zalać mlekiem i gotować przez 30 minut do miękkości, po czym zmielić na gładkie puree.

Smacznego !

źródło: taste.com

Zdjęcie - Ciasto kasztanowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów