Pomarańczowe pączki z dziurką

Pomarańczowe pączki z dziurką



Zdjęcie - Pomarańczowe pączki z dziurką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „ Były już w tym karnawale faworki i róże, czas zatem na pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest u mnie jej przeciwników niż zwolenników.”
Zdjęcie - Pomarańczowe pączki z dziurką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pomarańczowe pączki z dziurką
(przepis własny)

Składniki na ok.23szt
Zaczyn:
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 czubate łyżki mąki
40ml letniego mleka

Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
100g stopionego masła
1 jajko
3 żółtka
skórka otarta z jednej pomarańczy

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
3 łyżki soku pomarańczowego

olej lub smalec do smażenia

Przygotować zaczyn. Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Wsypać mąkę i cukier. Wlać letnie mleko i utrzeć na jednolita masę. Zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu. Zostawić do wyrośnięcia.
Do dzieży miksera wlać letnie mleko i przestudzone do temp. pokojowej rozpuszczone masło.
Roztrzepać widelcem jajko z żółtkami i dodać do mleka. Wsypać cukier i przesianą mąkę. Dodać wyrośnięty zaczyn i skórkę otartą z pomarańczy (wcześniej dobrze wyszorowaną i sparzoną).
Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką matę i rozwałkować na grubość 1cm. Wycinać kółka o śr. 8cm. W środku każdego kółka drugą foremką o śr. 3,5cm wyciąć otwory tak aby powstały pierścienie. Resztki ciasta, które powstały po wycięciu pierścieni ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć kolejne pierścienie. Przykryć suchą ściereczką i zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz w rondlu do temp. 170°C. Wkładać po 3-4 szt. w zależności od wielkości rondla i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Gotowe przekładać na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

Utrzeć cukier puder z likierem i sokiem pomarańczowym. Polać wystudzone pączki. Można ewentualnie posypać smażoną skórką pomarańczową. Można też polukrować tylko część pączków, a resztę posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów