Chleb pszenny z czarnuszką
Prosty i bardzo smaczny, zwykły chleb pszenny na drożdżach wzbogacony otrębami. O średnio wilgotnym miąszu z nieregularnymi dziurami. Czarnuszka narzuca mu specyficzny aromat, który nam jednak bardzo smakuje. Polecam.
Ilość: 1 bohenek
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania 3h
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki zmielonych ziaren czarnuszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/2 szklanki otrębów pszennych prażonych
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
1 szklankę maki, wodę, cukier i drożdże mieszam i odstawiam na 20 minut.
2. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie elastyczne ciasto (może być mikserem), które nie powinno kleić się do rąk - w miarę potrzeby podsypuję je delikatnie mąką.
3. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 1h.
4. Po tym czasie formuję bochenek i umieszczam go w koszyczku do wyrastania chleba. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h - aż chleb podwoi objętość i ładnie wypełni koszyk.
5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. z blaszką.
6. Na nagrzaną blaszkę delikatnie przekładam chleb i wsuwam do piekarnika.
7. Na dno wrzucam 4 kostki lodu. Piekę 40minut.
8. Studzę na kratce.
Smacznego!