Chleb pszenny z czarnuszką

Chleb pszenny z  czarnuszką

Prosty i bardzo smaczny, zwykły chleb pszenny na drożdżach wzbogacony otrębami. O średnio wilgotnym miąszu z nieregularnymi dziurami. Czarnuszka narzuca mu specyficzny aromat, który nam jednak bardzo smakuje. Polecam.

Zdjęcie - Chleb pszenny z  czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bohenek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania 3h

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki zmielonych ziaren czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych prażonych
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1 szklankę maki, wodę, cukier i drożdże mieszam i odstawiam na 20 minut.

2. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie elastyczne ciasto (może być mikserem), które nie powinno kleić się do rąk - w miarę potrzeby podsypuję je delikatnie mąką.

3. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 1h.

4. Po tym czasie formuję bochenek i umieszczam go w koszyczku do wyrastania chleba. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5h - aż chleb podwoi objętość i ładnie wypełni koszyk. 

5. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 220st. z blaszką.

6. Na nagrzaną blaszkę delikatnie przekładam chleb i wsuwam do piekarnika. 

7. Na dno wrzucam 4 kostki lodu. Piekę 40minut.

8. Studzę na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów