Mega dietetyczny sernik z brzoskwiniami
Dlaczego mega dietetyczny sernik? Bo zrobiłam go bez dodatku tłuszczu, białego cukru czy mąki pszennej. Za to jedyne składniki to: chudy twaróg, cukier brzozowy, który chroni przed próchnicą oraz pełne witamin i składników mineralnych zarodki pszenne. Delikatny i kremowy o idealnym kształcie i konsystencji. Szybki i prosty do wykonania. I jest naprawdę smaczny!
Po prostu przyjemność przyjemność bez wyrzutów sumienia :)
Przepis całkowicie autorski :)
SKŁADNIKI:
• 1 kg chudego twarogu na serniki (użyłam Emilki)
• 180 g cukru brzozowego (można zastąpić cukrem trzcinowym)
• 5 jaj
• 3 łyżki zarodków pszennych + do podsypania blachy
Wszystkie składniki: ser, cukier, jajka i zarodki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wysmaruj olejem i obsyp zarodkami. Masę serową wylej na blachę. Sernik przykryj szczelnie folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na cała noc). Dowolnie dekoruj owocami.
Smacznego :)