Naprawdę nie przesadzam, te jagodzianki są najlepsze!:) Przetestowałam kilka przepisów na bułeczki z jagodami, wszystkie były pyszne, ale ten odpowiada mi najbardziej. Jagodzianki są idealne, mięciuteńkie, rozpływające się w ustach, kolorujące język i zęby. Uwielbiam ! :)
Miałam w lodówce nadpoczęte wiaderko sera i otwartą puszkę masy kajmakowej. Wymyśliłam, że upiekę sernik z kajmakiem. W poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do książki Liski, a tam jak na zamówienie znalazłam przepis na sernik kajmakowo-kokosowy.
Przepis jest prosty, wystarczy przygotować herbatnikowy spód, wylać na niego serową masę i upiec.
Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!
Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę!
Albo i dwie!
Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną.
Podobno piekłam go dawno, jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga…był pyszny, z kruchym spodem i pianką na górze, na dodatek rozpływał się w ustach. Wiem….oczywiście chodzi o stary przepis mojej mamy, na sernik z rosą. Upiekłam…w zamian dostałam wiele słów uznania i kilka szerokich uśmiechów :-)
Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy
Naszła Was nagła ochota na coś słodkiego, a może goście lada chwila się zjawią ? Zróbcie deser, deser bananowy, z bitą śmietaną i czekoladą. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze genialnie wygląda. Przygotowanie deseru bananowego zajmuje naprawdę niewiele czasu, wystarczy odpowiednio wcześniej ugotować tylko budyń.
Jeden z najpyszniejszych murzynków, wilgotny i miękki dzięki zawartości powideł. Oblany polewą kakaową, która stanowi idealne błyszczące wykończenie. Bardzo polecam na każdy dzień i dla każdego.
Dzisiaj mam dla Was pyszną babkę pomarańczową, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto ma pomarańczowo - maślany smak, jest bardzo wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Polecam Wam gorąco!