CIASTO W 8 MINUT – BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Niespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak …
Któż z nas tego nie zna?! ;)
Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką sytuację!
Dziś mam dla Was przepis na super, ekspresowe ciasto!
Robi się 2 minuty … piecze 6 … a znika w tempie równie błyskawicznym!
Ciasto z mikrofalówki!
Oblane czekoladowym glasażem i obsypane prażonymi orzechami nie tylko smakuje obłędnie, ale i tak samo wygląda.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( miseczka/ salaterka o średnicy 12 cm )
CIASTO:
* mąka – 6 łyżek
* cukier – 6 łyżek
* olej – 6 łyżek
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op
* jajko – 2 szt
GLASAŻ / GLASAGE
* czekolada deserowa – 100 g
* śmietana kremówka – 60 g
* masło – 10 g
DODATKOWO:
* orzechy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej.
Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, wlewamy do miseczki żaroodpornej.
Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki na 6 minut.
GLASAŻ / GLASAGE:
Śmietanę z masłem zagotowujemy, zalewamy pokruszoną czekoladę.
Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
CAŁOŚĆ:
Polewą oblewamy przygotowane ciasto ( ściany lekko wierzch ) i obsypujemy prażonymi orzechami.
Smacznego!
UWAGA!
CIASTO NADAJE SIĘ TYLKO DO PRZYRZĄDZENIA PRZED SAMYM PODANIEM.
Później dość szybko wysycha.