Tarta serowa z bananami i nutellą.
Najlepsze wypieki powstają przypadkiem. Z potrzeby upieczenia czegoś na szybko, czegoś smacznego i nieskomplikowanego. Sernik w tym wydaniu nie wymaga długiego pieczenia, ani specjalnego traktowania. Spód jest lekki, kruchy i maślany, a połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza. Mimo charakterystycznego, zimowego połączenia smaków, tarta z powodzeniem może stać się ozdobą stołu podczas zbliżającej się Wielkanocy lub uprzyjemnić leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Sekret jej powodzenia tkwi w dobrym, świeżym twarogu, dzięki któremu tarta ma odpowiednią konsystencję i smak. Do jej przygotowania polecam własnoręcznie zmielić ser. Najłatwiej zrobić do za pomocą zwykłego blendera lub malaksera.
Składniki:
(forma na tartę 35cmx11cm)
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 100g masła
- 500g twarogu (użyłam półtłustego w kostce)
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 100g nutelli lub kremu czekoladowego
- 1 duży banan
Przygotowanie krok po kroku:
- Płatki owsiane zmiel w młynku lub użyj mąki owsianej.
- Masło roztop i lekko przestudź. Następnie dodaj mąkę oraz zmielone płatki owsiane, 2 łyżki cukru i zarób ciasto przypominające kruszonkę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
- Ciastem wyklej foremkę do tarty. Dno gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Przestudź.
- Twaróg zmiel w malakserze lub blenderze na gładką masę.
- Do twarogu dodaj jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia się składników.
- Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem czekoladowy. Delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnego ciasta.
- Na nutellę wylej masę serową. Powinna sięgać górnej krawędzi ciasta.
- Banana pokrój na cienkie plasterki i ułóż je delikatnie na wierzchu ciasta.
- Tartę wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez 25-30 minut. Masa serowa powinna się ściąć na powierzchni ciasta.
- Pozostaw sernik do przestygnięcia w piekarniku, a następnie schłodź.
Smacznego!