Sernik gotowany
Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną. W sytuacji kryzysowej kruche placki można zastąpić zwykłymi herbatnikami. Bardzo polecam :-)
Składniki na ciasto
- 2 szkl. mąki z pełnego przemiału lub orkiszowej
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru brązowego
- 2 jajka
- 3 łyżki naturalnego miodu
- 300 g. masła
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kg sera zmielonego ( u mnie z wiaderka )
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej