Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie udało mi się zamieścić wiele przepisów na święta Bożego Narodzenia, ale nadrobię to z przepisami Wielkanocnymi :-) Dzisiaj mam dla Was pyszną babkę pomarańczową, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto ma pomarańczowo - maślany smak, jest bardzo wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Polecam Wam gorąco!

Składniki:

  • 250g masła w temp. pokojowej
  • skórka otarta z 1-1,5 pomarańczy (w zależności jak pomarańczową babkę chcecie uzyskać)
  • 220g cukru
  • 170g mąki
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia do masy i miksujemy krótko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.
Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką, następnie przekładamy masę do formy i równamy z wierzchu. Pieczemy ok. 1h w 160 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do wystudzenia a potem wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz lub paterę. Przygotowujemy lukier,
Składniki:

  • sok z połowy pomarańczowy (bez miąższu i pestek)
  • ok. ponad 1 szklanka cukru pudru (w zależności od gęstości lukru jaką chcemy uzyskać)
  • 1 plaster pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z pomarańczy, aż do uzyskania oczekiwanej gęstości. Plasterek pomarańczy dzielimy na trójkąty, którymi udekorujemy babkę.
Babkę polewamy lukrem, dekorujemy pomarańczą i posypujemy skórką z pomarańczy. Gotowe! Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów