Babka pomarańczowa
Nie udało mi się zamieścić wiele przepisów na święta Bożego Narodzenia, ale nadrobię to z przepisami Wielkanocnymi :-) Dzisiaj mam dla Was pyszną babkę pomarańczową, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto ma pomarańczowo - maślany smak, jest bardzo wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Polecam Wam gorąco!
Składniki:
- 250g masła w temp. pokojowej
- skórka otarta z 1-1,5 pomarańczy (w zależności jak pomarańczową babkę chcecie uzyskać)
- 220g cukru
- 170g mąki
- 80g mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia do masy i miksujemy krótko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników.
Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką, następnie przekładamy masę do formy i równamy z wierzchu. Pieczemy ok. 1h w 160 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do wystudzenia a potem wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz lub paterę. Przygotowujemy lukier,
Składniki:
- sok z połowy pomarańczowy (bez miąższu i pestek)
- ok. ponad 1 szklanka cukru pudru (w zależności od gęstości lukru jaką chcemy uzyskać)
- 1 plaster pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z pomarańczy, aż do uzyskania oczekiwanej gęstości. Plasterek pomarańczy dzielimy na trójkąty, którymi udekorujemy babkę.
Babkę polewamy lukrem, dekorujemy pomarańczą i posypujemy skórką z pomarańczy. Gotowe!