Murzynek z powidłami
Jeden z najpyszniejszych murzynków, wilgotny i miękki dzięki zawartości powideł. Oblany polewą kakaową, która stanowi idealne błyszczące wykończenie. Bardzo polecam na każdy dzień i dla każdego.
Moje ciasto dodaję do Czekoladowego Tygodnia, który prowadzi Atinka.
Źródło przepisu: blog Z cukrem pudrem (robiłam z 1,5 porcji, podaję z moimi zmianami), przepis na polewę z blogu Moje Wypieki.
Składniki:
*200 g masła
*4 jajka
*3 szklanki mąki pszennej
*7 łyżek powideł śliwkowych
*1 i pół szklanki cukru
*1 i pół łyżeczki sody
*1 i pół szklanki mleka
*7 kopiastych łyżeczek ciemnego kakao
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem,mieszając cały czas. Wyłączyć i schłodzić.
Do przestudzonej masy stopniowo dodawać: powidła oraz mąkę wymieszaną z sodą, żółtka. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę prostokątną 35x25 cm wysmarować masłem, posypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka. Wystudzić.
Zawsze błyszcząca polewa kakaowa:
*4 łyżki cukru
*2 łyżki kwaśnej śmietany
*3 łyżki kakao
*60 g masła
*1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Smacznego :)