Sernik kajmakowo-kokosowy
Miałam w lodówce nadpoczęte wiaderko sera i otwartą puszkę masy kajmakowej. Wymyśliłam, że upiekę sernik z kajmakiem. W poszukiwaniu inspiracji zajrzałam do książki Liski, a tam jak na zamówienie znalazłam przepis na sernik kajmakowo-kokosowy.
Przepis jest prosty, wystarczy przygotować herbatnikowy spód, wylać na niego serową masę i upiec. Tego pieczenia trochę się obawiałam, bo sernik piecze się w 130°C. Nie byłam pewna, czy temperatura nie będzie za niska. Niepotrzebnie się zamartwiałam, bo sernik upiekł się tak, jak powinien. Prawdę mówiąc mógł się piec nieco krócej, bo chyba go odrobinę przesuszyłam i trochę kruszył się przy krojeniu. Sernik jest smaczny, chociaż jak dla mnie zbyt słodki. Polecam zmniejszenie ilości cukru.
źródło przepisu - "White plate. Słodkie" - E.Mórawska
Składniki :
spód :
- 300 g kruchych ciastek lub herbatników
- 50 g masła, roztopionego i ostudzonego
masa serowa :
- 800 g kremowego, mielonego białego sera [może być z wiaderka]
- 200 g cukru pudru *
- 2 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [mój dodatek]
wierzch :
- 100 g gotowej masy kajmakowej **
- 4 łyżki płatków kokosowych [nie wiórków]
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka rozdrobnić blenderem [można też włożyć je do foliowej torebki i pokruszyć wałkiem do ciasta]. Zmiksować z roztopionym masłem. Rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy i ugnieść.
Do miski włożyć ser i cukier puder, miksować przez 2 minuty. Następnie nadal miksując dodawać jajka [po jednym] i mąkę ziemniaczaną, a na końcu ekstrakt waniliowy.
Masę serową wlać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez ok.1,5 godziny. Sernik jest upieczony, gdy jego środek się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik, aż ostygnie.
Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni *** . Masę kajmakową lekko podgrzać, polać nią sernik i posypać płatkami kokosa. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
uwagi :
* z tą ilością cukru sernik wychodzi dość słodki, można dać go nieco mniej
** masę kajmakową można zrobić samodzielnie, gotując na małym ogniu przez 2 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego w garnku wypełnionym wodą (należy pilnować, by puszka była cały czas zalana wodą, w razie potrzeby dolać wody. Otworzyć po ostudzeniu).
*** u Liski płatki miały być prażone przez 5 minut, moje były na patelni tylko chwilę i od razu zaczęły się rumienić