Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami


Zdjęcie - Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Napoleonka ekspres. Napoleonka, z którą nie ma dużo zabawy. Na gotowym cieście francuskim, przełożona budyniem i gruszkami. Jeśli używamy mrożonego ciasta, dobrze jest dzień wcześniej przełożyć je z zamrażarki do lodówki. Po rozmrożeniu ciasta, deser robi się w bardzo szybko. Idealna na elegancki deser w tygodniu, kiedy liczy się każda minuta. Ta napoleonka zawiera też mniej kremu niż tradycyjne ciastka, więc bez wyrzutów sumienia można sięgać po dokładkę :) Na każde ciastko przypada 1 duża łyżka budyniu. Aby maksymalnie ułatwić sobie pracę, ciasto francuskie pokroiłam na 12 części i ułożyłam je na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Upiekłam „poduszeczki”, które po wystudzeniu przekroiłam na pół, jak bułki i nałożyłam krem i gruszki. Polecam!

Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami 12 ciastek

1 płat ciasta francuskiego 25 x 40 cm, 1 białko rozmieszane z 1 łyżeczką wody
krem: 500 ml mleka, niecałe 0,5 szkl cukru, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 0,5 szkl mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżka masła,

ponadto: 2 gruszki, 1 łyżka soku z cytryny

cukier puder do posypania ciastek

Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na 12 części (kwadraty o boku około 6 cm). Przenieść na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć w niewielkich odstępach. Każdą część posmarować białkiem z wodą i upiec na złoty kolor (około 12 minut). Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce.
Krem: W garnku z grubym dnem zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wlać do miski, wsypać mąkę, dodać żółtko i wymieszać mątewką tak, aby nie było grudek mąki. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać do niego zawartość miski, zmniejszyć moc palnika na średni i cały czas mieszając ugotować budyń. Gotować 1 minutę. Zestawić z palnika i wmieszać cukier waniliowy lub wanilię. Ostudzić. Aby budyń został gładki (nie było na jego powierzchni „kożucha”), trzeba przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Najszybciej budyń studzi się w dużej misce z lodem.
Gruszki: obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą tarki. Plasterki gruszek włożyć do miseczki i polać sokiem z cytryny, aby zachowały ładny kolor. Wymieszać. Wystudzone ciastka francuskie – poduszeczki przekroić na pół (jak bułki) i na dolne ich części dać po jednej dużej łyżce budyniu. Na nim kładziemy cienką warstwę gruszek i przykrywamy górną częścią ciasta. Przed podaniem napoleonki posypać cukrem pudrem Najlepiej, jeśli mamy czas, schłodzić je przez 1-2 godziny w lodówce.

Zdjęcie - Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szybka napoleonka z kremem budyniowym i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i borówkami

Deser z kaszą jaglaną, kiwi i…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Schab pieczony z jabłkami
1

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Petit fours

Petit fours

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Ciasto czekoladowy chrupek

Ciasto czekoladowy chrupek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Ciasto ze śliwkami i orzechami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki