Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze.
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis.
Ciabatta nieodłącznie kojarzy się z mąką pszenną. Postanowiłam wprowadzić jeszcze jedną innowację i mój wypiek wzbogaciłam o mąkę żytnią. Efekt? Oceńcie sami, już po zapachu wydobywającym się z piekarnika:)
W kuchni znalazłam liście młodego szpinaku oraz rukoli, a także natkę pietruszki. Składniki połączyłam ze sobą, dodałam orzechy, czosnek i oliwę. Powstało z tego zielone, aromatyczne pesto, którym posmarowałam wyrośnięte chlebowe ciasto.
Przymierzałam się do tego chleba od dawna, ale ciągle coś stawało na przeszkodzie, żeby zabrać się za pieczenie. Kupiłam już nawet ziarenka - przeleżały w szafce ze dwa miesiące. W końcu zmobilizowałam się i upiekłam. Pyszny, domowy i zdrowy chlebek ! Wilgotny w środku, dosyć zwarty, ale nie "cegiełkowaty", długo zachowujący świeżość.
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blat lekko oprószony mąką. Posmarowanymi olejem dłońmi rozciągnąć ciasto na okrąg grubości 1 cm. Przeciąć ciasto na 8 części. Zawijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Rogaliki przełożyć na blachę i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilkanaście minut...
Tym razem w ramach zabawy Upiecz Smakowity Chleb! upiekłam chleb z cebulą. już kiedyś robiłam chleb wg tego przepisu, ale wtedy użyłam suchej cebulki prażonej, a teraz cebulę sama smażyłam. Różnica była ogromna i to nie tylko w smaku.
Dodawałam już do chleba mus gruszkowy i jabłkowy, ale miałam ochotę na nowy smak, który mnie zaintryguje. I tym sposobem do ciasta dodałam kisiel poziomkowy, który nie tylko sprawił, że chleb ma bardzo elastyczny miąższ i jest przyjemnie wilgotny, ale także słodkawy w smaku, lekko poziomkowy. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju konfitur.
Grillowana bagietka z masłem czosnkowym to hit kulinarny każdej imprezy, zarówno w domu jak i w plenerze. Ten pyszny i chrupiący przysmak świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla ale również jako samodzielna przekąska.
Bułki wyszły obłędne - ogromne i wyjątkowo sycące. Dość ciężkie, pachną wspaniale. Mają ten nieuchwytny aromat, który sprawia, że są zupełnie wyjątkowe. Jeśli jednak nie macie dostępu do różanych cudów, po prostu je pomińcie - i tak wyjdą wspaniałe.