Chlebki do święconki II
Dopadła mnie grypa i niestety musiałam
swoje wyleżeć w łóżku. Teraz jest już lepiej więc zajęłam
się na razie poszukiwaniem zaległych przepisów.
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego
roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już
opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten
przepis. Bazowałam na
tym przepisie.
Przepis na około 6 małych chlebków
Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
150 g wody
1/2 łyżeczki drożdży
szczypta kminku
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Smacznego :-)
Przepis na około 6 małych chlebków
Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
150 g wody
1/2 łyżeczki drożdży
szczypta kminku
Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Smacznego :-)