Chlebki do święconki II

Dopadła mnie grypa i niestety musiałam swoje wyleżeć w łóżku. Teraz jest już lepiej więc zajęłam się na razie poszukiwaniem zaległych przepisów. Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis. Bazowałam na tym przepisie. Zdjęcie - Chlebki do święconki II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na około 6 małych chlebków
Zdjęcie - Chlebki do święconki II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
150 g wody
1/2 łyżeczki drożdży
szczypta kminku


Dodatkowo:
1 rozmącone jajko
1 łyżeczka mleka
ziarna do posypania.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wyrobić i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika, chlebki studzić na kratce.
Smacznego :-)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy