Ten chleb jest moim ulubionym. No, powiedzmy szczerze, jednym z kilku moich ulubionych. Takich, do których wracam regularnie i zwykle zjadam nie dzieląc się z Rodziną. O kilka kromek za dużo. Z masłem.
Ostatnio na blogu brakuje przepisów na zdrowe, pełnoziarniste wypieki. Takie lubię najbardziej, więc czas to nadrobić. Dzisiaj zapraszam na pełnoziarniste minichlebki z migdałami, jeżynami i porzeczkami.
Najprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami.
Znalazłam przepis pracowni wypieków na biały chleb na zakwasie, którego zrobienie zajęło około 4 godzin, przy czym pracy przy nim było może na 20 minut, a pozostała praca to czekanie. Chleb wyszedł miękki, wilgotny i kwaskowaty.
Dzisiaj przepis na chlebek, któregokromka stanowi całą kanapkę i jak to mój brat stwierdził, najlepiej smakuje bezdodatków. Mi najbardziej smakuje z jajkiem, pomidorem lub kiszonym ogórkiem.
Uwielbiam domowy chlebek (ten na słodko również). Próbowałam już wariacji z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz z ziarnami , dziś przyszła pora na ożywienie jesiennej aury za oknem. Robimy kolorowy chleb z papryką!
Kolejny wypiek w jesiennym klimacie. Tym razem chleb na drożdżach- idealny dla początkujących domowych piekarzy. Wodę zastąpiłam maślanką, dzięki niej wypiek pozostaje dłużej świeży. Miąższ natomiast jest miękki i bardziej puszysty .
Wspaniały… wilgotny z chrupiącą skórką i lekko pachnący miodem. Najbardziej nam smakował z masłem i szklanką mleka. Na tyle pyszny, że już kilkakrotnie go piekłam. Bardzo lubię takie przepisy gdzie przy minimalnym nakładzie pracy osiąga się takie wspaniałe efekty
Wyszły obłędne - mięciutkie, pulchniutkie i pachnące. Na trzeci dzień ponacinałam je po skosie i wypełniłam masłem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Smakowały wspaniale.
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Dodać miód, letnią wodę i szafran. Pozostawić na 5 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto umieścić w wyłożonej papierem dużej keksówce. Przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na całą noc...