Bułeczki anielskie
Słodkie, aromatyczne, niebywale smaczne, wymarzone bułeczki anielskie dla każdego. O cudownym zapachu migdałów, a po zjedzeniu każdej bułeczki pozostaje na ustach jeszcze wspaniały intensywny smak szafranu.
Bułeczki, które Cię zachwycą swoim aromatem i niespotykanym smakiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z filiżanką mleka są po prostu wyśmienite.
Składniki na ok. 25 szt.:
- 960 g mąki pszennej
- 80 g świeżych drożdży
- 200 g cukru pudru
- 250 g miękkiego masła w kawałkach
- 5 żółtek
- 280-300 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 100 g posiekanych drobno migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Mąkę przesiać dodać wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki.
- Wyrobić w malakserze lub ręcznie przez 5 minut po czym odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
- Gdy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.
- Podzielić na 25 kawałków i formować małe okrągłe bułeczki.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 30 minut, do zarumienienia.
- Gorące posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
inspiracja: z książki: The Encyclopedia of Baking