Grillowana bagietka z masłem czosnkowym
Weekendowo - koniecznie grillowo! :)
Grillowana bagietka z masłem czosnkowym to hit kulinarny każdej imprezy, zarówno w domu jak i w plenerze. Ten pyszny i chrupiący przysmak świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla ale również jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- bagietka lub bułka wrocławska
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli i pieprzu
Przygotowanie:
Masło (o temperaturze pokojowej) rozgnieć widelcem lub delikatnie ubij mikserem. Dodaj wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszaj.
Bagietkę pokrój w niezbyt grube kromki, nie docinając do końca. Następnie posmaruj masłem każdą kromkę z jednej lub dwóch stron, owiń folią aluminiową i upiecz na grillu, aż skórka stanie się wspaniale chrupiąca :)