Ciabatta z czekoladą

Zdjęcie - Ciabatta z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatty robię już od dłuższego czasu. Zwykle wymieniam dodatki, tworząc nowe kombinacje smakowe. Rozpoczynam proces od zrobienia drożdżowego zaczynu, a następnie dodaję porcję mąki w celu uformowania bochenka. Robiąc ciabattę w ten sposób już zagniatając rękami ciasto można wyczuć, że ma ona luźniejszą konsystencję. W rękach to czysta przyjemność.

Zdjęcie - Ciabatta z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki tej właśnie luźnej konsystencji sam chleb jest mniej zbity i tworzą się charakterystyczne dla ciabatty podłużne dziurki.

Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z czekoladą. Tego typu wypieki jednoznacznie kojarzą się ze słodkim pieczywem, a ja postanowiłam przełamać ten stereotyp. Marzyłam o małych czekoladowych elementach chleba, które pojawią się od czasu do czasu przy kolejnym gryzie. Gdy w pierwszej fazie pieczenia spostrzegłam wydobywające się z chleba małe strużki topiącej się czekolady, wiedziałam, że jestem na dobrym tropie.

Zdjęcie - Ciabatta z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta nieodłącznie kojarzy się z mąką pszenną. Postanowiłam wprowadzić jeszcze jedną innowację i mój wypiek wzbogaciłam o mąkę żytnią. Efekt? Oceńcie sami, już po zapachu wydobywającym się z piekarnika:)

Ciabatta z czekoladą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 4 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 275 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 150 g mąki żytniej. Pomieszaj łyżką, aby stworzyć jednolitą masę, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  2. Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć ciasto rękami. Uformuj z niego długą, płaską bułkę na kształt ciabatty.
  3. Ułóż ją w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 30 minut.
  6. Aby sprawdzić, czy ciabatta jest już gotowa, wsadź wykałaczkę w ciasto. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, oznacza to, że prawidłowo się upiekła.
  7. Daj bochenkowi ostygnąć.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb w

Chleb w "ciemno" - pieczony w…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chleb czekoladowy, czyli pieczemy chleb
1

Chleb czekoladowy, czyli piecz…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb
1

Chleb "w ciemno"

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Czekoladowy chleb pieczony w ciemno z Anną Marią z Kucharni

Czekoladowy chleb pieczony w c…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Pan rustico - chleb rustykalny (idealny)
3

Pan rustico - chleb rustykalny…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb