Ciabatta z czekoladą

Ciabatta z czekoladą

Zdjęcie - Ciabatta z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatty robię już od dłuższego czasu. Zwykle wymieniam dodatki, tworząc nowe kombinacje smakowe. Rozpoczynam proces od zrobienia drożdżowego zaczynu, a następnie dodaję porcję mąki w celu uformowania bochenka. Robiąc ciabattę w ten sposób już zagniatając rękami ciasto można wyczuć, że ma ona luźniejszą konsystencję. W rękach to czysta przyjemność.

Zdjęcie - Ciabatta z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki tej właśnie luźnej konsystencji sam chleb jest mniej zbity i tworzą się charakterystyczne dla ciabatty podłużne dziurki.

Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z czekoladą. Tego typu wypieki jednoznacznie kojarzą się ze słodkim pieczywem, a ja postanowiłam przełamać ten stereotyp. Marzyłam o małych czekoladowych elementach chleba, które pojawią się od czasu do czasu przy kolejnym gryzie. Gdy w pierwszej fazie pieczenia spostrzegłam wydobywające się z chleba małe strużki topiącej się czekolady, wiedziałam, że jestem na dobrym tropie.

Zdjęcie - Ciabatta z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta nieodłącznie kojarzy się z mąką pszenną. Postanowiłam wprowadzić jeszcze jedną innowację i mój wypiek wzbogaciłam o mąkę żytnią. Efekt? Oceńcie sami, już po zapachu wydobywającym się z piekarnika:)

Ciabatta z czekoladą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 4 godziny

Porcje: 1

Składniki
  • 275 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 150 g mąki żytniej. Pomieszaj łyżką, aby stworzyć jednolitą masę, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  2. Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć ciasto rękami. Uformuj z niego długą, płaską bułkę na kształt ciabatty.
  3. Ułóż ją w wyłożonej papierem do pieczenia formie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw blachę z ciastem i piecz ok. 30 minut.
  6. Aby sprawdzić, czy ciabatta jest już gotowa, wsadź wykałaczkę w ciasto. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, oznacza to, że prawidłowo się upiekła.
  7. Daj bochenkowi ostygnąć.

3.1.09

Kategorie przepisów