Bardzo smaczna, prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań. Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
Naleśniki pełnoziarniste ze szparagami - danie, które zaskakuje prostotą i wybornym, niepowtarzalnym smakiem. Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Danie, którego koniecznie musicie spróbować....
Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;) W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście.
Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. (...) Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)
Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na roladki z mięsa mielonego! (...) Roladki robi się błyskawicznie … są niesamowicie sycące … a taka wersja mięsa mielonego napewno posmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem. Ta rolada jest pyszna! Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością można powiedzieć, że należy do lekkich, dietetycznych potraw.
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Farszynki to smażone ziemniaczane kotleciki pochodzące z rejonu Warmii i Mazur. Ich nazwa pochodzi oczywiście od farszu, a ten najczęściej bywa mięsny (choć nie tylko – kilka miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na farszynki kapitańskie z rybą. Farszynki są świetnym sposobem na nieskomplikowany i niedrogi obiad
Dziś mogę już głośno zapewnić, że nie ma to jak langosze robione w domu: świeże i z dobrej jakości składników. Są prostą potrawą, ale smakują po prostu rewelacyjnie! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z delikatną nutą czosnku przełamaną śmietaną i innymi dodatkami – po prostu niebo w gębie.
Jej przygotowanie wymaga trochę pracy, ale smak z nawiązką wynagradza włożony weń wysiłek. Rolada wygląda bardzo efektownie i chyba na każdym zrobi wrażenie. Świetnie sprawdza się podczas każdej imprezy czy spotkania ze znajomymi, a ze względu na śliczny zielony kolor, może być także atrakcyjną przystawką na wielkanocnym stole.
Warstwowe sałatki wyglądają bardzo efektownie i ładnie prezentują się na stole. Ta, którą dziś proponuję, została zrobiona na bazie tuńczyka i jajek. Smaku i koloru nadają także kukurydza, papryka i marynowane pieczarki. Sałatka nie należy niestety do niskokalorycznych, ale... jest bardzo smaczna i sycąca ;)