Naleśniki pełnoziarniste ze szparagami
Naleśniki pełnoziarniste ze szparagami - danie, które zaskakuje prostotą i wybornym, niepowtarzalnym smakiem. Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Danie, którego koniecznie musicie spróbować....
SKŁADNIKI:
naleśniki (5 sztuk):
1 szklanka (ok.100g) mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa)
1 duże jajko
1 szklanka wody
szczypta soli
nadzienie:
300 g chudego serka twarogowego (typu Turek figura)
1 pęczek dymki lub szczypiorku
1 duży pęczek szparagów
sól, pieprz, czosnek granulowany
Szparagi ugotuj w wodzie z niewielkim dodatkiem soli i cukru.
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni teflonowej smaż cienkie naleśniki (bez dodatku tłuszczu).
Szczypiorek drobno posiekaj i połącz z serkiem. Dopraw do smaku solą , pieprzem i ew. czosnkiem.
Naleśniki posmaruj warstwa serka, ułóż na nim szparagi i lekko zawiń brzegi do środka.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dla użytkowników speedcooka: Wszystkie składniki włóż do naczynia miksującego, miksuj - obroty 3, czas 1 minuta
Na rozgrzanej patelni teflonowej smaż cienkie naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Dalej postępuj jak wyżej.
Smacznego :)
1 porcja ( 1 naleśnik z nadzieniem) zawiera średnio:
energia:161 kcal
białko: 17,4 g
węglowodany: 21 g
błonnik: 3,4 g
tłuszcze: 2,4 g
cholesterol: 73 mg