Mini tarty z warzywami i szynką
Bardzo smaczna , prosta przekąska , którą z powodzeniem możemy przygotować na kolację, małe przyjęcie lub piknik. Wystarczy zmienić składniki nadzienia by zadowolić gusty każdego.
Zazwyczaj piekę większe , typowe rozmiary tarty , ale wówczas, kiedy mam kogo nią obdzielić. Czasem jednak , kiedy mam smak przygotowuję sobie takie oto mini tarty. Można przygotować więcej ciasta, a nadwyżkę zamrozić i wyjąć kiedy tylko mamy ochotę na tego typu przekąskę. Składniki: /4 szt o średnicy 8 cm/
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 2 jajka
- 50 g ricotty
- 50 g kwasnej śmietany
- 50 g żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę
- 50 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 ugotowana marchewka pokrojona w plasterki lub kostkę
- 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze i zmiksować krótko do chwili ,aż składniki połączą się w zwartą masę / w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto wyjąć, uformować kulę, rozwałkować na grubosć kilku milimetrów i wyłożyć foremki nasmarowane delikatnie olejem. -Foremki przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.30 min. -Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. -Schłodzone foremki wyjąć z lodówki, ciasto nakłuć widelcem . -Jajka lekko roztrzepać , połączyć z ricottą i śmietaną. -Do masy dodać warzywa, szynkę, kostki żółtego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Starannie wymieszać i wypełnić przygotowane spody babeczek. -Jeśli wystarczy ciasta można wykroić z niego ozdobne elementy i ułożyć na wierzchu babeczek. -Gotowe tarty wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać do chwili, aż wierzch zetnie się i ładnie przyrumieni /ok. 25 min/