Placuszki (pancakes) z kremowym serkiem
Już nie raz wspominałam, że bardzo często smażę na śniadanie różnego rodzaju placuszki. Tym razem do ich zrobienia wykorzystałam kremowym serem (typu ‚philadelphia’).
Placki z dodatkiem gęstego jogurtu czy twarożku stają bardzo delikatne i po prostu przepyszne!
Placuszki (pancakes) z kremowym serkiem Składniki- serek kremowy - 1 opakowanie
- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- sól - duża szczypta
- mleko - ok. 1 i 1/2 szklanki (do 2 szklanek)
- olej - 1 łyża
Serek rozmieszaj dokładnie z jajkiem, olejem i szklanką mleka. Dodaj mąkę, proszek i sól, wymieszaj.
Dodaj tyle mleka, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto porcjami wylewaj na rozgrzaną patelnię, placuszki smaż (do smażenia nie używam już tłuszczu) na złoto z obu stron. Podawaj z syropem klonowym, miodem, owocami...