Krakersy z algami
Przepis zaczerpnęłam z książki 'Smakowite prezenty' Sigrid Verbert, był jednym z tych który od początku zwrócił moją uwagę. Japońska kolacja (o której pisałam w poprzednim poście), była doskonałym pretekstem by wreszcie go wypróbować!
Muszę przyznać, że smak krakersów był bardzo oryginalny. Wszystkich ciekawych zapraszam do wypróbowania.
Składniki (ok.30szt.): 200g mąki, 50g masła, jeden płat alg Nori, łyżeczka proszku do pieczenia, ok.8 łyżek wody, łyżeczka soli, sól morska
Algę kroimy w cienkie paseczki. Następnie zagniatamy pokrojone paseczki z mąką, masłem i solą, stopniowo dodając wody. Kiedy uzyskamy jednolitą kulę, lekko podsypując ciasto rozwałkowujemy je jak najcieniej i wykrawamy prostokąciki o wielkości ok. 5 x 3cm. Wykrojone ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca wierzch krakersów smarujmy pędzelkiem zwilżonym wodą i posypujemy kryształkami soli morskiej.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.10-15 minut.