Meksykańskie bezy czekoladowe

Meksykańskie bezy czekoladowe

Pierwszy raz piekłam bezy i jestem absolutnie zadowolona z tego przepisu. Nie są to zwyczajne bezy kakaowe, ale o smaku najprawdziwszej czekolady. Mnie i mojemu M. najbardziej smakowały, gdy były chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Idealne do mleka lub kawy lub nawet podjadane same :) aż chciało się sięgać po kolejne :)

Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska” z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Meksykańskie bezy czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BEZY CZEKOLADOWE
4-5 białek,
szczypta soli,
175-200g cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
115g startej gorzkiej czekolady,
mielony cynamon

Białka wlać do miski i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier puder i cukier waniliowy, cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać startą czekoladę i ½ łyżeczki cynamonu. Całość wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcje piany i formować okrągłe bezy na papierze, ok. 20 sztuk za jednym razem. Pozostałą pianę trzymać w lodówce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 130 stopni i piec 1,5 godziny. Bezy powinny być kruche z zewnątrz, a miękkie w środku. Jeżeli są zbyt miękkie, włożyć do piekarnika na jeszcze trochę.
Analogicznie postąpić z drugą porcją piany.
Upieczone bezy oprószyć delikatnie cynamonem.
Bezy po ostudzeniu robią się kruche. Jeśli włożymy je do szczelnie zamykanego pojemnika, pozostaną właśnie takie. Jeśli zostawimy je na wierzchu, ponownie zrobią się lekko ciągnące w środku.

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 40 sztuk.


Zdjęcie - Meksykańskie bezy czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Meksykańskie bezy czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów