Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami

Zdjęcie - Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy słyszę o morelach, czy tych świeżych, czy tych suszonych zawsze uśmiecham się pod nosem. A to dlatego, że łączy się z nimi zabawna historia.

Jeden z moich przyjaciół zawsze mówi o tym, że jest na diecie. Gdy nowo poznani ludzie, zaciekawieni pytają go jaka to dieta, odpowiada z pokerowym wyrazem twarzy, że jego dieta polega na niejedzeniu moreli. Poza tym je wszystko jak leci, ale gdy tylko na opakowaniu ciasteczek z galaretką znajdzie się ilustracja tego zakazanego owocu, natychmiast podejmuje walkę o zmianę smaku z powodu „jego diety”.

Zdjęcie - Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja dieta jak najbardziej uwzględnia morele, choć zdecydowanie wole suszone od świeżych. I właśnie suszoną wersję tych owoców można dodać do chleba, aby stanowiły świetny słodki dodatek do wytrawnego wypieku.

Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 100 g suszonych moreli
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Morele poszatkuj na drobne kawałki, lub jeśli wolisz na średniej wielkości kawałki.
  2. Pomieszaj ze sobą składniki suche- mąki, drożdże i sól. Wsyp do środka morele.
  3. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj do momentu aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
  4. Zagnieć ciasto na kształt okrągłego bochenka, natnij końcówką noża na krzyż i wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  5. Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Powinno znacznie powiększyć objętość.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo