Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami
Gdy słyszę o morelach, czy tych świeżych, czy tych suszonych zawsze uśmiecham się pod nosem. A to dlatego, że łączy się z nimi zabawna historia.
Jeden z moich przyjaciół zawsze mówi o tym, że jest na diecie. Gdy nowo poznani ludzie, zaciekawieni pytają go jaka to dieta, odpowiada z pokerowym wyrazem twarzy, że jego dieta polega na niejedzeniu moreli. Poza tym je wszystko jak leci, ale gdy tylko na opakowaniu ciasteczek z galaretką znajdzie się ilustracja tego zakazanego owocu, natychmiast podejmuje walkę o zmianę smaku z powodu „jego diety”.
Moja dieta jak najbardziej uwzględnia morele, choć zdecydowanie wole suszone od świeżych. I właśnie suszoną wersję tych owoców można dodać do chleba, aby stanowiły świetny słodki dodatek do wytrawnego wypieku.
Chleb pszenny razowy z suszonymi morelami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 2 godziny 25 minut Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej razowej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1, 5 łyżeczki soli
- 100 g suszonych moreli
- ok. 300 ml ciepłej wody
- Morele poszatkuj na drobne kawałki, lub jeśli wolisz na średniej wielkości kawałki.
- Pomieszaj ze sobą składniki suche- mąki, drożdże i sól. Wsyp do środka morele.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj do momentu aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Zagnieć ciasto na kształt okrągłego bochenka, natnij końcówką noża na krzyż i wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Powinno znacznie powiększyć objętość.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.