Pity z grilla

Pity z grilla

Zdjęcie - Pity z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tych chlebków stałym czytelnikom przedstawiać za bardzo chyba nie muszę. Popularne w krajach Bliskiego Wschodu chlebki uwielbiam nie tylko ja, ale także Śliwka. Dlatego na blogu udało nam się uzbierać już kilka wariacji na domowe chlebki pita, w wersji: na słodko, czosnkowo-ziołowej, z kminkiem i z oliwkami.

Wszystkie receptury jednak opierały się na podobnej zasadzie przygotowania, a chlebki były wypiekane w piekarniku.

Dzisiaj chciałam pokazać, że piekarnik nie jest niezbędnym narzędziem do przygotowania samodzielnie pieczywa. Chlebki pita można również grillować, zarówno w ogrodzie na grillu węglowym jak i w domu na grillu elektrycznym (tak jak ja to zrobiłam).

Co ciekawe, grillowane chlebki smakują inaczej niż te z piekarnika, mimo tego, że proporcje składników w cieście są dosyć podobne. Chlebki pita z grilla wyszły niezwykle delikatne i chrupiące.

Można je wypełnić ulubioną sałatką, czy grillowanym mięsem, tworząc w ten sposób danie inspirowane kebabem.

Zdjęcie - Pity z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pity z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pity z grilla Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 8 minut Całkowity czas: 1 godzina 38 minut

Porcje: 4

Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich/majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i wybraną przyprawą.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania osiągniemy elastyczne ciasto, które może się kleić do rąk. Miseczkę smarujemy oliwą i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 centymetra. Przyszłe chlebki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
  4. Grilla rozpalamy. Wyrośnięte pity smarujemy odrobiną oliwy z dwóch stron i kładziemy na rozgrzany ruszt.
  5. Chlebki grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu.

3.1.09

Kategorie przepisów