Pokusiłem się (...) o przygotowanie przepisu bazującego na zebranych informacjach i zdecydowanie muszę przyznać, że prezentowana tu karkówka jest rewelacyjna, rozpływająca się w ustach, o zdecydowanym smaku. Jeśli tak jedzą Amisze to mógłbym zostać jednym z nich.
Oryginalnie przyrządzane są z jagnięciny ale można użyć mięsa od bardziej popularnej odmiany zwierzęcia hodowlanego. Wersje Albondigas rozpowszechnione w krajach Ameryki Łacińskiej nie zawierają pomidorów i klopsy podaje się w towarzystwie bulionu i warzyw.
Pomysł był taki, by zrobić coś na grilla, w końcu długa majówka przed nami, a to nieoficjalny początek sezonu BBQ w Polsce. Grillowane w tym przepisie jest i mięso (...), i główny składnik salsy- ananas.
Danie tak nas zachwyciło, smakiem, wyglądem, połączeniami składników, w których wszystko idealnie współgra – że na pewno na stałe zagości u mnie na stole.
Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
W niedzielę w ramach światowego dnia pieczenia spróbowałam upiec ciasto z sałatką grecką Vassilisa Mandrosa - greckiego szefa kuchni. wybrałam te ciasto z jednego powodu - nie było słodkie ;) W 100 punktowej skali trudności zajmowało ono miejsce 65.