Włoska sałatka warzywna na ciepło
To przepis na ciepłą sałatkę zaczerpnięty od cudownego duetu „dwóch łakomych Włochów”, czyli Antonio Carluccio oraz Gennaro Contaldo. Obaj panowie są moimi idolami, bo jak nie kochać kogoś, kto nie tylko szczerze wielbi jedzenie, ale i opowiada o nim z zaraźliwym entuzjazmem?!
To proste zestawienie włoskich smaków, doskonały dodatek do porcji mięsa albo dobrej grzanki, w sam raz na wiosennego grilla!
Włoska sałatka warzywna na ciepło Składniki
- papryka czerwona - 1 szt
- papryka żółta - 1 szt
- cukinia - 2 średnie szt
- pomidorki koktajlowe - 10 szt
- oliwki - 1/2 szklanki
- ocet winny - 3 łyżki
- oliwa - 1/4 szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- szalotka - 2 szt
- sól - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
Czosnek i szalotki drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dorzuć pokrojoną w spore kawałki paprykę, duś kilka minut. Dodaj pokrojoną cukinię. Posól.
Gdy warzywa się już półtwarde, dorzuć pomidory i oliwki.
Wlej ocet, podgotuj moment baz pokrywki, żeby lekko odparował. Wsyp cukier, wymieszaj. Podawaj na ciepło.