Albondigas con tomate


Zdjęcie - Albondigas con tomate. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O Meksyku dużo słyszeliśmy, podróżując po Ameryce południowej.Że fantastyczni ludzie, ogromne przestrzenie.Że, p r z e p y s z n a kuchnia.

I nie mam najmniejszych wątpliwości, że to prawda!Ilekroć mam okazję zjeść coś z kuchni meksykańskiej – jest pyszne.

Ostre, wyraziste, aromatyczne od przypraw.Naprawdę lubię! I na pewno kiedyś pojadę, pokosztować, ‘poprzeżywać’.Ten przepis znalazłam na pięknym blogu Ani – addio pomidory.
Kotleciki są przepyszne, naprawdę.

Danie tak nas zachwyciło, smakiem, wyglądem, połączeniami składników, w których wszystko idealnie współgra – że na pewno na stałe zagości u mnie na stole.

Polecam z całego serca!


Zdjęcie - Albondigas con tomate. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Albondigas con tomate. Pikantne klopsiki meksykańskie. /porcja dla 2 - 3 osób. Źródło przepisu: addio pomidory/



Na klopsiki:
1 średnia cebula, drobno posiekana, 3 ząbki czosnku, drobno posiekane, 4-5 łyżek oleju roślinnego /użyłam oliwy z oliwek/, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczka ziaren kuminu /rozgniotłam je w moździerzu/, 1 suszona papryczka chilli, 2 łyżeczki soli morskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, skórka otarta z ½ limonki /niestety nie miałam, użyłam cytryny/, sok z ½ limonki /jak wyżej/, 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
500g mięsa mielonego /u mnie łopatka wieprzowa/, 400g pomidorów z puszki, ok. 200g /jedna puszka/ czerwonej fasoli, odsączonej
* * *
Na salsę: /zrezygnowałam tu z dodatku chilli – mięso i sos pomidorowy były dla mnie wystarczająco ostre. Salsa z pomidora i awokado jest delikatna i ś w i e ż a w smaku, fajnie przez to kontrastuje z pikantnym mięsem/.

1 dojrzałe awokado, 1 mała czerwona cebula /użyłam białej/, 2 ząbki czosnku, sok z ½ limonki /u mnie znów cytryna/, sól, świeżo mielony pieprz, do smaku, 2 pomidory, 2-3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki

Zdjęcie - Albondigas con tomate. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Na dużej patelni rozgrzewamy olej, lekko podsmażamy na nim drobno pokrojona cebulę i czosnek wraz z papryką, kuminem i chilli.
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dodajemy podsmażoną cebulę z przyprawami, dokładnie łączymy ją z mięsem (według mnie, najlepiej wyrobić jest mięsną masę dłońmi). Formujemy z mięsa małe kulki (wielkości klopsików szwedzkich czy orzecha włoskiego), podsmażamy je na złoto na tej samej patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy cebulę. Usmażone, ściągamy z patelni, odkładamy.
Na tą samą patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajmy czerwoną fasolę, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy sos ok. 10 min, aż wyraźnie zgęstnieje po czym przekładamy na patelnię, do sosu, mięsne kulki. Dokładnie mieszamy by pokryły się sosem i dusimy na wolnym ogniu przez kolejne 10 min.

W tym czasie możemy przygotować salsę. Drobno siekamy czosnek i cebulę, pomidory i awokado kroimy w drobniutką kostkę, siekamy natkę pietruszki. Łączymy wszystkie składniki w miseczce, skrapiamy sokiem z limonki, solimy, ewentualnie dopieprzamy do smaku.
Albodingas podajemy gorące, z salsą i kleksem jogurtu naturalnego na wierzchu (może być też jogurt typu greckiego lub kwaśna śmietana). Posypane natką pietruszki (lub ewentualnie kolendrą, tej wersji jednak nie próbowałam) Jako dodatek, fajnie sprawdzi się gotowany ryż, np. basmati.
Bardzo, bardzo polecam!


Smacznego!

Zdjęcie - Albondigas con tomate. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy