Królik pieczony
Dotychczas królika robiłam w formie potrawki, duszony z warzywami. Dzisiaj postanowiłam przetestować wersję pieczoną tego delikatnego mięsa.
Pieczony, marynowany królik wykonany został według tego przepisu.
Królik pieczony - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 królik
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- 1/3 szklanki białego wina
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kawałki królika dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić (najlepiej na całą noc) do zamarynowania.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.
Już po skonsumowaniu - jak dla mnie troszkę mało słony oraz mało pikantny - kolejny raz na pewno więcej czosnku. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: