Wegetariański pasztet z grzybów

Wegetariański pasztet z grzybów
Zdjęcie - Wegetariański pasztet z grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański pasztet z grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański pasztet z grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • garść majeranku
  • garść tymianku
Przygotowanie

Grzyby gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości około 20 min. Na oleju Kujawskim smażymy pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchew.


Grzyby oraz przesmażone warzywa mielimy dwukrotnie w maszynce na małych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy i połowę bułki tartej, mieszamy.


Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bułkę tartą – masa powinna mieć konsystencję jak pasztet mięsny, czyli powinna sama spadać z łyżki.


Pasztet pieczemy w 180°C około 1,5 godz. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Jest gotowy, gdy skórka na górze jest mocno spieczona.


Porada:

Aby pasztet nie opadł, po zakończeniu pieczenia nie otwierajmy piekarnika. Należy go tylko nieco uchylić i włożyć łyżkę drewnianą w szparę tak, aby stygł powoli.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów