Tatar z łososia na łodygach szczypiorku

Tatar z łososia na łodygach szczypiorku
Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar z łososia na łodygach szczypiorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka sosu Worcester
  • 2 łyżki wytrawnego wina Riesling
  • drobny pęczek szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie Wybieramy najładniejszą, środkową część filetu z łososia, wycinamy ciemniejsze miejsca. Kroimy rybę na cienkie plasterki, następnie siekamy na drobne kawałeczki. Łączymy mięso z odrobiną oleju, sosem Worcester oraz winem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.


Przystawka jest klasyczna, elegancka, winna więc się odpowiednio prezentować. Układamy tatar warstwami w okrągłej foremce (jeśli nie mamy pod ręki silikonowej, posłużmy się słoiczkiem lub niewielkich rozmiarów miseczką). Na ⅓ oraz ⅔ wysokości układamy ciasno przycięte łodygi szczypiorku. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. Podajemy schłodzony w towarzystwie lampki białego, wytrawnego wina.


Porada:

Do tatara używamy świeżej, nigdy nie mrożonej ryby. Warto pokusić się o samodzielne filetowanie, gdyż tusza jest tańsza, a z niewykorzystanych elementów (głowy, ogona, grzbietu) przyrządza się znakomitą zupę. Po czym poznać świeżą rybę? Przede wszystkim w sklepie winna być przechowywana na lodzie. Oczy ryby mają być błyszczące, skrzela czerwone, zaś łuski gładkie, niepokryte dużą ilością śluzu.



Przepis pochodzi z mrmrssandman.blogspot.com

Kategorie przepisów