Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy

Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy

Zdjęcie - Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na prośbę czytelników postanowiłam przygotować kolejny przepis na chleb bezglutenowy. Nie są to najłatwiejsze wypieki, bo nie rosną tak spektakularnie jak chleby np. pszenne, dodatkowo bywają suche i zbite. Dlatego do ciasta warto dodać jajka lub coś klejące np. namoczone nasiona babki płesznik lub siemię lniane jak w przypadku chleba wieloziarnistego.

Długo zastanawiałam się jaki upiec kolejny chleb, tym razem bez namoczonych nasion i jajek, czyli w wersji wegańskiej. I pomyślałam o bananach, które w ciastach, gdy są rozgniecione mogą śmiało zastępować jajka. Aby mieć pewność, że wypiek nie będzie twardy i suchy, dodałam jeszcze ugotowany ryż.

Do upieczenia tego chleba nie potrzeba skomplikowanych mieszanek mąk bezglutenowych, wystarczy sama mąką ryżowa.

To zdecydowanie najlepszy bezglutenowy chleb jaki upiekłam, z czystym sumieniem polecam przepis :)

Zdjęcie - Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dołączam do akcji Wisły „Na zakwasie i na drożdżach” , którą w styczniu prowadzi blog Kulinarne przygody Gatity.

Zdjęcie - Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy Autor: Tosia

Składniki
  • 400 g mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 g ugotowanego sypkiego ryżu
  • 300 ml letniej wody
  • 3 banany
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Obrane banany zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, ugotowany ryż, drożdże, sól i wodę. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty, aż składniki się dobrze połączą.
  2. Formę keksówkę (11×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów